Kei van een stad

Dankzij een weddenschap van jonkheer Everard Meyster in 1661, werd Amersfoort een grote kei van de Leusderheide rijker. De jonkheer wist namelijk een aantal Amersfoorters zo gek te krijgen dat ze de steen met een slee naar de stad sleepten. Hieraan dankt de stad de bijnaam ‘Keistad’, en worden er ieder jaar de Keifeesten gevierd.
Amersfoort heeft een mooi historisch centrum. Bekende monumenten zijn ondermeer de Lange Jan (het Middelpunt van Nederland) en de 15e eeuwse Koppelpoort.

Amersfoort is met zo’n 150.000 inwoners,  de tweede stad van de provincie Utrecht.

De oude stadsmuur heeft de bezienswaardige Koppelpoort als toegangspoort, die je leidt naar de rijke geschiedenis van de stad, vernieuwende architectuur, musea, het levendige winkelhart, groene gebieden en zomerfestivals.

Amersfoort is een van de grootste monumentensteden van Nederland en dat voel je wanneer je de middeleeuwse straten en historische gebouwen verkent. De grachten,  muurhuizen en de Koppelpoort verwijzen nog altijd naar het Amersfoort van de 13e eeuw.

Het straten- en grachtenpatroon van nu is nog vrijwel hetzelfde als tijdens de ontwikkeling van Amersfoort. Ontdek de wonderlijke mengeling van een rustieke, oude, maar ook  verrassend moderne stad.